(Lat: Blattella germanica )
(Plansch 4, s. 21)
Den tyska kackerlackan är den vanligaste arten hos oss.
De flesta tycker det är mycket obehagligt med kackerlackor på köksbordet, men om man ger sig tid att studera dem finner man ett mycket elegant djur.
Båda könen har välutvecklade vingar somtäcker helabakkroppen, men dessa används inte till flygning, De används endast som balanserade vingar när djuren hoppar från bord eller hyllor ner på golvet.
Honan lägger äggen i bruna kapslar. En sådan äggkapsel indelas i 30-40 smårum med ett ägg ivarje rum. Honan bär runt på äggkapseln, som sticker ut ur könsöppningen, till dess de små vinglösa ungarna är färdiga och myllrar fram. Vid rumstemperatur tar utvecklingen ungefär ett halvår.
Kackerlackor är praktiskt taget allätare. De är nattaktiva och sitter gömda ispringor och skrymslen när det är ljust, särskilt inärheten av ugnar, värmerör, kylskåpsmotorer och på andra varma platser.
Kackerlackor är väldigt sällskapliga. Det ämne som får dem att samlas utsöndras av några körtlar i tarmen och kommer ut med avföringen, Också parningsbeteendet hos dem styrs i hög grad av doftsignaler. Honan avsöndrar ämnen som även i små mängder attraherar hanen och som sedan utlöser i stora mängder under själva parningen.
Man hör oftast talas om kackerlackornas härjande i bagerier och restauranger, men de finns också i livsmedelslager, sjukhus och i många privata kök. Normalt är den verkliga skada de åstadkommer ganska liten. Direkt smittoöverföring av kackerlackor har inte påvisats (se också s. 55). Men man bör vara försiktigdå många arters sjukdomsframkallande bakterier har konstaterats på infångade kackerlackor. De kan också förstöra matvaror, t.ex. genom att äta av dem men särskilt genom att smutsa ner dem. Kackerlackans otrevliga lukt gör också maten oaptitlig. Dessutom kan de göra skada genom att gnaga på papper, läder och textilier.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021