(Lat: mjölkvalster, Acarus siro)
(Plansch 3, s. 20)
Den vanligaste kvalsterarteni livsmedel är mjölkvalstret. Det har rödaktiga ben, och om djuren är många påminner de om rödgult damm. Mjölorkan trivas i många olika sorters mjöl- och grynvaror, i fodermedel, och inte minst i säd-ochfrömagasin. Dettillhördearter somman kan hittapå gammal ost.Ett mjölkvalster kan lägga upp till 500 äggundersittliv.
Utvecklingen till vuxet kvalster går genom ett larvstadium och två s.k. nymfstadier. Vid 25°C tar det hela tre veckor. Mjölorkan föröka sigvidså låg temperatur som 4°C. De ställer däremot högre krav på fuktigheten, och om den relativa luftfuktigheten är under 65% trivs detinte alls.
Mjölorkan däremot överleva i ogynnsamma perioder.Efter detandra nymfstadietkandet övergå i ett s.k. hypopus-stadium, ivilket det är nästan orörligt och mycket motståndskraftigtmot uttorkning.
Som hypopus kan det också transporteras omkring, t.ex. av flugor. Om man är osäker på omdet finns kvalster i mjöl eller inte, kan man lägga ut ett tunt jämt lagerpå ettbord ochlåta detligga en kvart. Om kvalster finns i mjölet blir denjämna ytan ojämn närdjurenbörjar vandra runt.
Kvalsterangripna livsmedelfår även en sötaktig fadd lukt och en smaksomgördemoanvändbara som människoföda. Starkt infekterade livsmedel är hälsovådliga och böromedelbart kasseras.
Den enda säkra metoden mot kvalster är att se till att varorna lagras såtorrt och kallt som möjligt.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021