(Lat: Cimex lectularius )
(Plansch 5, s. 22)
Till skillnad från de flesta skinnbaggar är vägglusen vinglös. Om den inte fått i sig något blodär dess kropp tunt som papper. Färgen är närmast rödbrun.
Vägglusen har förmodligen utvecklats i Asien under förhistorisk tid. Därifrån har den följt människan till jordens alla varmare trakter. Redan i forntiden var den känd och avskydd i Medelhavsområdet. Eftersom vägglusen kräver ett varmt torrt klimatnådde den inte vår del av världen förrän den flyttade in i våra uppvärmda bostäder. Till Sverige kom den först 1807 och blev omedelbart mycket vanligt förekommande. Att den numera blivit sällsyntare beror på regelbundna kontroller och syntetiska insekticider.
Vägglusen säker endast upp sin blodgivare när den är hungrig. Tiden mellan måltiderna håller den hus i lämpliga gömställen i närheten av sängen. Det kan vara lämpliga springor och skrevor i virket, fogar i sängens konstruktion, under lösa tapeter eller bakom tavlor och bonader. När vägglusen blir hungrig kommer den fram ur sitt gömställe och börjar leta blodvärd. Den kan inte uppfatta en människa på längre avstånd, men på 5-10 cm vägleds den av hudens värmestrålningen.
Vägglöss kan klättra uppför väggar och de kan även försöka sig på att gå upp och ner i skrovliga tak. Men de är trots allt inte särskilt duktiga klättrare utan faller oftast ner. Detta är sannolikt bakgrunden till historier om listiga vägglöss, som när de upptäckt att deras offer ställt sängbenen i skålar fyllda med vatten, istället klättrat uppför väggen och ut på taket för att sedan hoppa ner på stackaren i sängen. Så kloka är väglöss tack och lov inte.
En vuxen vägglus kan under loppet av 10minuter suga isigupp till 7gånger sin egen vikt i blod. Fet och full av blod kravlar den sig sedan tillbaka till gömstället där den smälter maten, parar sig och lägger ägg tills den blir hungrig igen.
Äggen läggs i gömställena och klistras fast vid underlaget. Sammanlagt läggs ca 200 ägg, ca. 4-5 per dag, men antalet beror på temperaturen och andra yttre faktorer. Vid temperaturer under 10° cupphör äggläggningen.
Vägglusungar påminner om ett litet exemplar av en vuxen lus. De ömsar hud 5 gånger under sin utveckling och måste mellan varje byte ha en blodmåltid. Vägglöss bekämpas med noggrann behandling av deras gömställen med insektsmedel.
Även några av de ryggradsdjur som vi mer eller mindre ofrivilligt delar rum med plågas av vägglöss som håller till i närheten av deras bon eller sovplatser. De liknar vår egen vägglus till förväxling.Ibland börjar den vandra ochkan då förirra sig inomhus. I sällsyntafallkan de dåangripa människor.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021