• Skadedjur Och Andra Gäster Inomhus
  • Vägglus – Stick och klåda
  • Skadedjur i livsmedel

Pestium.SE

Europas största info sida på skadedjur

Hem » Skadedjur Och Andra Gäster Inomhus » Om skadedjur » Bekämpningsmedel

Bekämpningsmedel

Dammsugaren. Till vardags är dammsugaren absolut det viktigaste redskapet vid skadedjursbekämpandet, både i privata hem och i företag. Dels dödas och avlägsnas många småkryp direkt genom dammsugningen, dels har den en förebyggande verkan. Som beskrivet på s. 10 ”uppkommer” inte smådjur av sig själva, men många av dem trivs bättre där dammet ligger tjockt. Flugsmällan kan vara ett mycket lämpligt vapen vid nedkämpande av ett mindre antal flugor och mygg.

Värme. Insekter är känsliga för höga temperaturer. En upphettning till 60° C är tillräcklig om den varar ½timme. Då dödas både ägg, larver, puppor och vuxna. Det betyder t.ex. att en kokning av tyg dödar eventuella småkryp. Likaså kan uppvärmning av matvaror eller virke vara en tillräcklig bekämpningsåtgärd. Värmen i bastun efter lördagsbadet är också en praktisk och bra bekämpningsmetod.

Kackerlacksfälla av papp och klister
Kackerlacksfälla av papp och klister

Köld. Vid temperaturer under +10°C slutar de flesta insekter att röra på sig, deras utvecklingupphör och de slutar lägga ägg. För att döda dem krävs dock mycket lägre temperaturer, och det är stor skillnad på de olika arternas tolerans. Insekter som anpassats till ett tempererat eller arktiskt klimat tål mycket låga köldgrader vintertid (s. 189). Nu är det tack och lov så att de flesta av våra hus- och lagerskadedjur har införts från varmare breddgrader. De klarar sig inte på vintern i ouppvärmda rum och dödas även av en tur ifrysboxen under en veckas tid.

Ljusfällor. Många insekter söker sig mot ljus och speciellt till ljus med en våglängd omkring den ultravioletta delen av spektrum. Det gäller alltså ljus som är osynligt för oss, sk.”svart ljus”. Insektsfångst med hjälp av ljus har länge praktiserats bl.a. av nattfjärilssamlare. Under senare år har man på allvar börjat intresserasig för insektsbekämpning med ljusfällor.

En sådan fälla kan fungera på flera sått. Ljuset kan komma från glödlampor eller lysrör, och själva fångstmekanismen kan antingen bestå av en nätkorg eller påsedär insekterna sugs ner genom en ventil, eller av en trådgrill med hög elektrisk spänning.

Feromonfälla för att fånga kvarnmott
Feromonfälla för att fånga kvarnmott

Det har visat sig att ljusfällor är mycket effektiva mot getingar. Rätt placerade kan de hålla konditorier och fruktaffärer praktiskt taget fria från dessa djur. Också spyflugor och många småflugor ochmyggor kan i viss utsträckning fångas, men i de flesta fall visar sig ljusfällor vara en besvikelse när det handlar om vanliga husflugor.

För bekämpning av mygg, knott och andra irriterande insekter på terrasser, i restaurangtrådgårdar osv. är ljusfällor olämpliga. Man kan slå ihjäl mängder med insekter med en sådan fälla i sin trädgård, men i de flesta fall drar man bara till sig fler av dem. De som man dödar är till allra största delen helt harmlösa. Under den ljusaste tiden på året finns redan normalt så mycket UV-strålning att ljusfällor blir helt ineffektiva.

Andra fällor. Mot möss och råttor är fällor ofta den bästa bekämpningsmetoden. Se s. 87. De gamla hederliga klibbiga flugfångarna går fortfarande att skaffa, men i allmänhet anses de oestetiska. Kackerlackfällor kan köpas i handeln, men hittills har dessa fällor inte visat sig effektiva.

Radioaktivstrålning.Generellt kan man påverka insekter på tre sätt med radioaktiv strålning. En relativt svag dos förökar antalet förändringar i arvsmassan (mutationer). En något kraftigare dos steriliserar dem, och en ordentlig dos dödar dem. Man har med framgång bekämpat insektsbestånd genom att sätta ut steriliserade hanar i så stor mängd att alla honorna parade sig med dessa och sedan lade obefruktade ägg. Metoden är inte så lämplig när det gäller inomhusskadedjur. Radioaktiv strålning har i försök använts på några platser som bekämpning mot skadedjur i lagrad säd, men metoden visade sig dels oekonomisk, dels hälsovådlig, bl. a. därför att det ska till en mycket stor stråldos för att döda insekter, som kan tåla 500 gånger mer än människor. Försöken har lagts ner.

Husflugor, dödade av flugmögel
Husflugor, dödade av flugmögel

Biologiskbekämpning i form av rovdjur, parasiter eller sjukdomsframkallande mikroorganismer som håller skadedjuren nere, kan vara mycket effektivt som bekämpningsmetod i jordbruket. Också inomhusskadedjuren har sina naturliga fiender (se t.ex. s. 152), och det är möjligt att dessa kan utnyttjas effektivare än vad som görs idag. Problemet inomhus är oftast att bekämpningen förväntas vara snabb och fullständig, medan de naturliga fienderna endast förmår hålla skadedjursbestånden på en viss nivå, som inte når upp till livsmedelindustrins krav.

Kemiska medel. Närde moderna kemiska insektsgifterna kom fram i början av fyrtiotalet – DDT var det första – var optimismen stor. Dessa medel var effektiva mot flugor, mygg, löss och loppor som spred sjukdomar, och en lång rad växtskadedjur kunde nu bekämpas effektivt. Världens samlade livsmedelsproduktion började öka.

De syntetiska gifterna är fortfarande mycket viktiga vapen i kampen mot undernäring och sjukdom, och många av medlen är utomordentligt effektiva vid användning inomhus. Det har dock visat sig att deras användning inte är så problemfri som man först trodde. Dels kom de mycket omtalade problemen med förgiftning och förorening av miljön (s. 220), dels visade det sig snart att djuren kan utbilda resistens mot medlen (s.220).

Gifterna säljs i olika former. Puder är t.ex. praktiskt vid behandling av springor och skrevor. Sprutmedel användsdär det är olämpligt att ha giftpuder liggande, t.ex. vid impregnering av ull och trä. Insekticider i sprayflaskor har blivit de mest använda i hemmen under de senaste åren. Innehållet består av varierande lösningar av bekämpningsmedel plus en gas som pressar ut lösningen i finfördelad form.Gasen, freon, är dock mycket omdebatterad och misstänks kunna ge svåra bieffekter på miljön. Lackmedlenanvänds t.ex. mot kackerlackor och myror. Då de aktiva beståndsdelarna i dessa är ganska farliga gifter, har man utformat preparaten så att giftet inte kan spridas, utan blir kvar där man har smetat på det. Giftet kryper efter hand sakta fram ur lackrändernaoch på detta sätt uppnår man en effekt under månader.

Tack vare de många andra bekämpningsmedlen är användningen av giftgas numera begränsad till några få användningsområden. Man gasbehandlar säd och foderämnen, tobak och olika kolonialvaror när dessa är infekterade med skadeinsekter. Man gasar även rutinmässigt kvarnarför att rensa dem från kvarnmott.

Det förekommer också gasning mot träskadedjur och gasning av pälsverk innan det lämnas till förvaringsmagasin.

De vanliga insekticiderna, insektsgifterna, kan delas in i 4 grupper efter sina ursprung: a) s.k. naturliga gifter, utvunna ur växter, b) klorerade kolväten, c) organiska fosforföreningar, och d) oorganiska ämnen.

Bekämpning av husfluga med spray
Bekämpning av husfluga med spray

Det viktigaste växtgiftet är pyrethrin, som utvinns ur ett par Chrysanthemum-arter. De är inte så giftigt för varmblodiga djur men verkar mycket snabbt mot insekter. Pyrethrin nedbryts snabbt när det utsätts för luft och ljus, och det ingår ofta i medel som används inomhus, eftersom det inte finns någon risk för rester ilivsmedel.

Protonen eller derris utvinns ur olika tropiska växter och används speciellt iohyremedel.
Till de klorerade kolvätena hör DDT, metoxyklor och lindan. De har inte särskilt stor direkt giftverkan på varmblodiga djur, och orsaken till motståndet mot dessa medelhandlar om deras långsamma nerbrytning. Deras fettlöslighet medför även att de lagras i fettvävnader hos djur och människor. Klorerade gifter ingår i olika myrpuder och vissa träskyddsmedel där man önskar lång effekt.

Till organiska fosforföreningar hördet välkända och tidigare mycket använda giftet paration (bladan). Det är dock mycket giftigt och helt förbjudet. Låggiftiga föreningar är däremot t.ex. malation, som har lika god effekt, men som är betydligt ofarligare för varmblodiga djur.
Vid insektsbekämpning används vissa oorganiska pulver, t.ex. borsyra och kiselgur.

Några av insektsgifterna måste ätas av insekterna för att få önskad verkan. Man kan behandla insektens föda, vilket sker när man impregnerar ylle mot mal, och trä mot trägnagande insekter, men man kan också sätta ut förgiftade beten.

Några av insektspudren har också en gifteffekt i tarmen, och insekterna får dem i sig när de slickar sig rena.

Andra gifter kan tas upp genom huden. De flesta av de moderna syntetiska insekticiderna – sprutmedel, puder eller giftlacker – har denna kontaktverkan.

Gaser påverkar insekternas andningssystem.

Indelningen i dessa tre kategorier är inte helt entydig. En del tarmgifter har svag kontaktverkan, och de flesta kontaktgifter har också effekt i tarmen. Några av kontaktgifterna har svag gasverkan genom avdunstning.

  • Om
  • Senaste inläggen
Henri Mourier
Biolog hos Statens Skadedyrslaboratorium
Författare till bl.a. böckerna:
"Skadedjur Och Andra Gäster Inomhus"
"Vägglus – Stick och Klåda"
"Skadedjur i Livsmedel"
"Husets Dyreliv" - Endast tillgängligt på danska
"Skadedyr i Træ" - Endast tillgängligt på danska
"Stuefluen" - Endast tillgängligt på danska
Senaste inläggen av Henri Mourier (se alla)
  • ælkjnhlkjnb - 04/03/2021
Skadedjur Och Andra Gäster Inomhus
Inledning
Hus Som Livsmiljö För Djur
Arternas Namn Och Systematik
Leddjurens Byggnad
Leddjurens Sinnen Och Beteende
Varifrån Kommer Alla Småkryp?
Leddjurens Utveckling
Insektsplanscher
Djur som Biter, Sticker Och Irriterar
Skorpioner
Huskrypare
Kvalster
Skabb
Dammkvalster
Kryddkrämarkvalster
Fågelkvalster
Duvkvalster
Fästing
Husfästing
Trips
Hoppstjärtar
Äkta löss
Klädlus
Huvudlus
Flatlus
Hundlus
Päls- och fjäderätare
Loppor
Människoloppa
Katt- och Hundloppa
Fågelloppor
Skinnbaggar
Vägglus
Fladdermusvägglus
Duvvägglus
Svalvägglus
Boskinnbagge
Dammlejon
Näbbstinkfly
Stickmyggor
Stickmygga
Malariamygga
Ringladstickmygga
Vanligstickmygga
Stickfluga
Lusflugor
Getingar
Bin
Parasitsteklar
Gulröd parasitstekel,
Varifrån kommer de bitande och hudirriterande djuren
Förebyggande Åtgärder Mot Och Bekämpning Av Bitande Och Stickande Djur
Småkryp Och Hygien
Djur i Livsmedel
Kvalster
Mjölor
Mögelkvalster
Ostor
Kryddkrämarkvalster
Silverpilar
Nattsmyg silverpil
Ugnssmyg
Kackerlackor
Tysk kackerlacka
Orientaliskkackerlacka
Amerikansk kackerlacka
TV-kackerlacka
Dammlus
Småfjärilar
Kvarnmott
Kakaomott
Mandelmott
Kornmal
Fikonmott, fruktmott
Frömott
Vinmott
Skalbaggar
Mjölbagge
Lysolbagge, svartbrun mjölbagge
Rismjölbagge
Kastanjebrunmjölbagge
Spannmålsgnagare
Sågtandadplattbagge
Jordnötsplattbagge
Brungul plattbagge
Brödbagge
Tobaksbagge
Kapucinerbagge
Kornvivel
Risvivel
Kaffevivel
Bönbagge
Ängrar
Fläskänger
Husänger
Rävänger
Hudänger
Khaprabagge
Koprabagge
Rödhalsad koprabagge,
Skinkbagge
Tjuvbaggar
Australisk tjuvbagge
Vanlig tjuvbagge
Mässingsbagge
Rundtjuvbagge
Husfluga
Liten husfluga, takdansfluga
Spyflugor
Köttfluga
Ättikfluga, bananfluga
Ostfluga
Myror
Svartmyra
Faraomyra
Gråsparv
Gnagare
Husmus
Brunråtta, vandrarråtta, storråtta
Svartråtta
Råttskydd och råttbekämpning
Förebyggande Av Skadedjursangrepp I Kökoch Livsmedelsföretag
Bekämpning Av Skadedjur I Kök Och Livsmedelsföretag
Djur som Går i Textilier
Småfjärilar
Klädesmal
Pälsmal
Frömott
Tapetmal
Ängrar
Pälsänger
Mattbaggar
Tjuvbaggar
Husor
Silverpilar
Förebyggande Avskadedjursangrepp På Textilier
Djur I Papper, Läder Och Konstmaterial
Källarsniglar
Gråsuggor
Nattsmyg, silverpil, bänkasill
Boklus
Djur I Virke
Trägnagare
Strimmig trägnagare
Mjukträgnagare
Envis trägnagare
Skäckig trägnagare
Kamhornad trägnagare
Splintbaggar
Varvsbagge
Bostrychider
Vivlar
Snytbagge
Barkborrar
Fläckig askbastborre
Vedborrare
Randigvedborre
Långhorningar
Blåhjon
Föränderlig barkbock
Husbock
Kastanjebrun barkbock
Tallbock
Gulröd blombock
Brun barkbock
Pilbock
Bambubock
Getingbock
Skeppsbagge
Vedsteklar
Syrastekel
Svartmyra
Svartglänsande trämyra
Hästmyra, stockmyra
Trädödare
Fläskängerlarver
Tjuvbaggarnas larver
Gråsuggor
Termiter
Hackspettar
Däggdjur
Parasitstekel
Husbockslejon
Skinkbagge
Förebyggande åtgärder mot träskadedjursangrepp
Bekämpning av träskadedjur
Svamp och röta i Virke
Djur i Murar Och isoleringsmaterial
Murbi
Djur I Halmtak
Allmäntlövfly,"Takmask
Djur Som Gnager I Metall
Djur Som Endast Bor i Huset
Källarsniglar
Bokskorpion
Låckespindlar
Spindlar
Stor husspindel
Uthusspindel
Mörkrumsspindel
Fönsterspindel
Sebraspindel
Hussyrsa
Myggliknande rovstinkfly
Fuktbaggar
Getingar
Bin
Tambiet
Humlor
Solitärabin
Bladskärarbi
Murarbi
Humlemott
Fjärilmygga
Fåglar
Ladusvalan
Hussvala
Tornsvalan
Gråsparven
Stadsduva
Turkduvan
Kaja
Tornfalken
Ugglor
Fladdermöss
Stenmård
Djur som Övervintrar Inomhus
Guldöga, stinkslända
Vindsfluga
Höstfluga
Julflugan
Gräsfluga
Myggor
Ringlad stickmygga
Vanligstickmygga
Fjärilar
Sjuprickig nyckelpiga
Getingar
Möss
Husmus
Skogsmus, halsbandsmus
Tillfälliga Gäster
Grå daggmask
Gråsuggor
Enkelfotingar
Stenkrypare
Jordkrypare
Huskrypare
Dubbelfotingar
Krusbärskvalster
Gamasider
Hoppstjärtar
Trips
Tvestjärt
Skogskackerlacka
Granskinnbagge
Parklöpare
Kortvingar
Öronvivel
Tickbagge
Blomfluga
Råttsvanslarv
Harkrank
Avföring
Fotspår
Luktspår
Ljud
Om skadedjur
Förebyggande åtgärder
Bekämpningsmedel
Risker vid användning av gifter

Copyright © 2022 · Förlag Pestium A/S · Europas största info sida på skadedjur
Kopiering och reproduktion utan tillstånd åtalas utan meddelande