Under senare år har man diskuterat riskerna med att använda gifter. För att undgå missförstånd är det viktigt att skilja mellan tre principiellt skilda former för skador.
Risk för akutförgiftning. Ett ämne kan vara så giftigt att en liten dos som man av misstag eller oförsiktighet får i sig kan vara farlig.
Risk för kroniska förgiftningar. Vissa medel är inte akut giftiga, men de bryts ner mycket långsamt, eller utsöndras så långsamt, att en liten daglig dos kan lagras iorganismen och till sist eventuellt nå en skadlig nivå.
Risk för förgiftning av vår miljö. Vid användning av några av de långsamt nedbrytbara medlen blir dessa kvar i vatten och jord där de så småningom via näringskedjorna anrikas, så att det blir mycket höga och ofta livshotande halter i växt- och djurarter. Vid användning av medlen inomhus är detta problem inte akut på kort sikt, men på lång sikt är det samma effekt oavsettom medlen används inne- eller utomhus.
Faran för akutförgiftningar är mycket liten med medel godkända för inomhusbruk. Men eftersom de används istallar, silor, på lager, i livsmedelshantering och privata hem finns det risk för ”en daglig dos”. Rester från växtbekämpning av grödor kan också finnas i mat. Alla medel som kommer ihandeln, ska vara godkända av Statens Naturvårdsverk, Produktkontrollnämnden, och reglerna för deras användning är ganska stränga.
- ælkjnhlkjnb - 04/03/2021